top of page
sv_non_transparent_edited.jpg

Ett axplock från aktiviteter
v 28 under 2024

Här kan du läsa om händelser som fanns v 28 2024

Hantverksdag, Hantverk, Karin Wiren, Kristinehamna, lovekristinehamn, picassos park, picassoparken

 Intervju med Karin Wirén

– Initiativtagare till Hantverksdagen under Skärgårdsveckan i Kristinehamn! 

Skärgårdsveckan:

 Hej Karin! Vi är så nyfikna på den kommande Hantverksdagen den 13 juli 2024. Kan du berätta lite om vad vi kan förvänta oss?

Karin Wirén:

Hej! Ja, det ska bli fantastiskt roligt! Hantverksdagen är en del av Skärgårdsveckan här i Kristinehamn och kommer att hållas vid den vackra Picassos Veranda. Vi har en härlig blandning av hantverkare som kommer att visa upp sina verk, och det finns verkligen något för alla smaker.

Skärgårdsveckan:

Det låter underbart! Vilka typer av hantverk kan besökarna se och köpa?

Karin Wirén: Vi har en fantastisk grupp hantverkare med oss. Här är några av dem:

- Annathkonst från Karlstad som skapar magisk konst.

- Miss Chief Jenny Brunnsgård från Kristinehamn med sina retro textilier.

- Dots and Pots från Karlstad som erbjuder ljuvliga keramikverk.

- Anna Laggar Videkisse från Nittsjö med gnistrande silversmycken.

- Ylvas skaparlust till härligt återbrukshantverk .

- Eva Hagstein som virkar väskor och charmiga djur för barnen.

- Tyghumlan från Karlskoga med inspirerande textilier och träarbeten.

- Tre tanter med pensel som skapar vackra akvareller.

- Mårten Lund med sin robusta och vackra keramik.

- Magnus Jordan som gör träarbeten med mycket hjärta.

- Doris Johansson från Filipstad med mysiga virkade mattor.

- Rustik wood work – Ibrahim Kikic som skapar unika pallar och stolar.

- Ulla Forssén som erbjuder handgjorda tvålar.

- Arnestorp med textilprodukter som babynests och sovormar.

- Karinwbetong – Jag själv! Jag gör betonghantverk för trädgård, jag håller även kurser i Skapa i betong. 

Och det kan även bli några smakfulla mathantverkare som kommer att erbjuda delikatesser.

 

Skärgårdsveckan:

Det låter som en riktig fest för alla sinnen! Vad inspirerade dig att arrangera denna Hantverksdag?

Karin Wirén:

Jag brinner för hantverk och vill verkligen lyfta fram de fantastiska talanger vi har här i Värmland. Det är något speciellt med handgjorda föremål som är skapade med kärlek och omsorg. Jag vill ge hantverkarna en plattform där de kan visa upp sina verk och samtidigt ge besökarna en härlig upplevelse.

Skärgårdsveckan:

Det är fantastiskt! Vad hoppas du att besökarna tar med sig från dagen?

Karin Wirén:

Jag hoppas att de får en oförglömlig dag fylld med inspiration, glädje och kanske hittar några nya favoritsaker att ta med hem. Det är också en möjlighet att träffa hantverkarna och höra deras berättelser, vilket gör varje föremål ännu mer speciellt.

Skärgårdsveckan:

Tack så mycket, Karin! Vi ser verkligen fram emot Hantverksdagen och är övertygade om att det kommer att bli en succé.

Karin Wirén:

Tack själva! Vi ses den 13 juli vid Picassos Veranda! Det kommer att bli en dag att minnas.

För mer information, kontakta Karin Wirén på 070-795 78 96.

Vi ses där! 

Topp och dröm, backyardlopp, spring, löp, springtävling, tävling, löptävling, A9, A9 skogen

 

Intervju med Lasse och Erika från Topp och Dröm inför Kristinehamn Backyard 12h

Skärgårdsveckan 28: Hej Lasse och Erika! Tack för att ni tog er tid att prata med oss idag. Hur kom ni på idén att arrangera Kristinehamn Backyard 12h?

Lasse: Hej! Svaret är väl att vi velat arrangera något i Kristinehamn. Att vi arrangerat en 12h Backyard i Nybro som blev väldigt lyckad, många glada löpare och roligt att arrangera. Sen för dom flesta handlar det om att klara så många varav som möjligt så är ju ingen tävlingshets som andra lopp förrän på sista varvet. Sen är det kul att ha ett lopp när det samtidigt händer något mer för att locka lite publik. Det är helt enkelt en trevlig och inkluderande form av löpning som passar alla, oavsett nivå.

Erika: Precis, vi tyckte att det skulle vara ett perfekt sätt att samla människor för en dag full av rörelse och gemenskap. Det är också ett sätt att uppmuntra fler att komma ut och springa, även om de kanske inte ser sig själva som "löpare".

 

Skärgårdsveckan 28: Det låter fantastiskt! Kan ni berätta lite mer om hur själva loppet går till?

 

Erika: Absolut! Loppet går ut på att deltagarna ska springa en slinga på 6,7 km så många gånger de orkar under tolv timmar. Det unika med ett backyard-lopp är att varje nytt varv startar varje timme, så om du vill fortsätta springa måste du vara tillbaka vid startlinjen innan nästa timme börjar.

 

Lasse: Och det bästa är att alla som startar och går i mål på första varvet är med i utlottningen av en fin tavla av Patrik Bäck. Man har alltså hur lång tid som helst på sig att fullfölja det första varvet, men om man vill fortsätta till nästa varv måste man vara i mål inom en timme.

 

Skärgårdsveckan 28: Det låter som en utmaning! Vad finns det mer för priser och förmåner för deltagarna?

 

Erika: Förutom chansen att vinna Patrik Bäcks tavla, så lottar vi ut priser på varje varv. Alla som deltar får också en medalj och förtäring. Det är viktigt för oss att alla känner sig belönade och uppmuntrade, oavsett hur långt de springer.

 

Skärgårdsveckan 28: Det verkar vara ett bra sätt att motivera deltagarna. Vad har ni fått för respons hittills?

 

Lasse: Responsen har varit fantastisk! Många är väldigt taggade och ser fram emot att testa sina gränser. Vi har också märkt att många ser det som ett tillfälle att ha en trevlig dag med familj och vänner. Många slår sina personliga rekord på ett backyard-lopp eftersom formatet är så motiverande.

 

Erika:Ja, och det är just det som gör det så speciellt. Man får en chans att utmana sig själv i en trevlig och stöttande miljö. Vi har också fått mycket positiv feedback om att vi gör detta i samarbete med Skärgårdsveckan28, vilket ger evenemanget en extra dimension.

 

Skärgårdsveckan 28: Det låter som ett riktigt härligt evenemang! Vad skulle ni säga till någon som funderar på att anmäla sig men kanske tvekar?

 

Lasse: Jag skulle säga: kom och prova! Det spelar ingen roll om du är en erfaren löpare eller nybörjare. Det viktigaste är att ha kul och njuta av dagen. Ta med en vän eller familjemedlem och gör det till en gemensam upplevelse.

 

Erika: Håller med! Och kom ihåg att alla som deltar och går i mål på första varvet är med i utlottningen av den fina tavlan, så det finns verkligen inget att förlora. Anmälan och mer information hittar ni på vår hemsida, så det är bara att gå in och registrera sig.

 

Skärgårdsveckan 28:Tack så mycket för er tid, Lasse och Erika! Vi ser fram emot att följa Kristinehamn Backyard 12h och önskar er all lycka med evenemanget.

 

Lasse och Erika: Tack själva! Vi ser fram emot att välkomna alla deltagare och hoppas på en fantastisk dag tillsammans.

 

För mer information och anmälan, besök [Topp och Dröms hemsida](https://toppochdrom.se/kristinehamn-backyard-12h/) och kolla även in Skärgårdsveckan28 på [denna länk](https://toppochdrom.se/).

M32 i Kristinehamn

m32w.jpg
MM32.jpg

Skärgårdsveckans intervju med Duo Tishler & Eggers

Skärgårdveckan (SV28): Välkomna, Yael och Emil! Det är ett nöje att ha er här. Ni har en spännande konsertserie planerad för sommaren. Kan ni berätta lite om er musikaliska resa och hur ni började spela tillsammans?

Yael Tishler: Tack, det är underbart att vara här! Emil och jag träffades under våra studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vi kände direkt en musikalisk samhörighet och började spela tillsammans. Vårt fokus på tidig musik kom naturligt, då vi båda är passionerade för barock och renässansmusik.

Emil Eggers: Ja, precis. Det var under våra studier för Dan Laurin och andra fantastiska lärare som vi verkligen fördjupade oss i den tidiga musiken. Det var också då vi insåg hur bra våra instrument – blockflöjt och gitarr – kompletterar varandra. Vi försöker framhäva den gemensamma klangfärgen och balansen mellan dem i våra arrangemang och repertoar.

SV 28: Er repertoar för denna sommar är verkligen mångsidig. Kan ni berätta lite om era val av stycken och vad ni hoppas förmedla med dem?

Yael Tishler: Vår repertoar speglar vår kärlek till variation inom den tidiga musiken. Vi har valt stycken från olika länder och epoker för att visa den rika mångfalden i barockmusiken. Till exempel, Gaspar Sanzs "Canarios" är ett livligt stycke från Spanien, medan Henry Purcells "Sarabande" representerar den engelska barocken med sin djupa känsla.

Emil Eggers: Vi vill också belysa hur olika kompositörer hanterade samma instrument på så unika sätt. Diego Ortiz' "Recercadas" är intressanta exempel på detta, där han utforskar tenorskalornas möjligheter. Varje stycke i vårt program har valts ut för att visa något speciellt och bidra till en rik och varierad konsertupplevelse.

SV 28: Ni har redan haft några framträdanden, bland annat på Svenska Gitarr- och Lutasällskapets sommarfestival. Hur har responsen från publiken varit?

Yael Tishler: Responsen har varit överväldigande. Publiken har verkligen uppskattat vårt program och vårt sätt att framföra musiken. Det är alltid en glädje att se hur människor engagerar sig och njuter av den musik vi älskar att spela.

Emil Eggers: Ja, det har varit mycket uppmuntrande. Att spela i olika kyrkor har också gett en speciell atmosfär till våra konserter, vilket förstärker upplevelsen både för oss och för publiken. Det är något magiskt med akustiken i dessa historiska rum som verkligen passar vår musik.

SV28: Era individuella karriärer är också imponerande. Yael, du spelar med ensemble BaraBarock och Emil, du är med i TrioM. Hur balanserar ni era olika musikprojekt?

Yael Tishler: Det handlar mycket om planering och passion. Att spela med BaraBarock ger mig en annan dynamik och repertoar, vilket kompletterar mitt arbete med Duo Tishler & Eggers. Det är spännande att få utforska olika musikaliska uttryck och ensembler.

Emil Eggers: För mig är det samma sak. Att spela med TrioM är en annan upplevelse, men det berikar också mitt spelande med Yael. Varje projekt har sin egen energi och utmaningar, vilket håller oss ständigt inspirerade och utvecklande som musiker.

SV28: Till sist, vad kan vi förvänta oss av er konsert på Skärgårdsveckan?

Yael Tishler: Ni kan förvänta er en resa genom tid och rum med vår musik. Vi hoppas kunna förmedla skönheten och mångfalden i den tidiga musiken genom vår tolkning.

Emil Eggers: Och vi hoppas att publiken känner samma glädje och passion som vi gör när vi spelar. Det blir en upplevelse fylld med både energi och eftertänksamhet, och vi ser verkligen fram emot att dela den med er. Vi kommer hålla vårt framförande på Krongården torsdag 11 juli på eftermiddagen.

SV28: För de som inte kan vara med på Krongården på torsdag, finns det några fler möjligheter att se er?

Yael Tishler: Ja, för de som missar torsdagens konsert kommer vi att framföra "Feels Like a Dance" lördag 13 juli klockan 15:00 på Musikstallet i Lundsberg.

SV28: Tack så mycket, Yael och Emil. Vi ser fram emot er konsert!

Yael Tishler och Emil Eggers: Tack, det gör vi också!

Tishler-Eggers-KMH-ny.jpg

Intervju mellan Skärgårdsveckan28 (Sv28) och Kristinehamns Kanotseglare (KKS)

Sv28: Idag har vi med oss Kristinehamns Kanotseglare, som har fått låna en RS Venture Connect under Skärgårdsveckan. Det är en segelbåt anpassad för personer med funktionsnedsättning. Kan ni berätta lite mer om denna spännande möjlighet?

KKS: Ja, vi är väldigt glada över att kunna erbjuda segling i RS Venture Connect under Skärgårdsveckan. Det är en fantastisk segelbåt som är designad för att vara stabil och säker, vilket gör den idealisk för personer med funktionsnedsättning. I båten sitter du bredvid en instruktör på en stabil sittplats, och tillsammans hjälper ni åt att segla och styra båten.

Sv28: Det låter fantastiskt! När och var kommer dessa seglingstillfällen att äga rum?

KKS: Seglingstillfällena äger rum från onsdag till fredag, den 10-12 juli, på vår seglarskola som ligger på Vålösundsvägen 81 i Kristinehamn. Vi seglar bara om vädret tillåter det, för att säkerställa att det blir en trygg och trevlig upplevelse för alla deltagare.

Sv28: Vem passar dessa seglingstillfällen för?

KKS: Dessa seglingstillfällen är öppna för alla – barn, ungdomar och vuxna. Du behöver inte ha någon tidigare seglingserfarenhet. Parasegling riktar sig främst till personer med rörelsenedsättning, synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning och personer med NPF-diagnoser. Det är verkligen en segling för alla!

Sv28: Hur går bokningen till om man vill vara med?

KKS: Varje seglingspass är en timme långt och kostnadsfritt. Vi börjar med en genomgång på land innan du ger dig ut med en instruktör och seglar i Vålösundet. För att boka din plats kan du kontakta oss via e-post på info@kkssegling.com eller ringa Theo Hall på 076 648 87 41. Glöm inte att ange önskad tid och datum vid bokning.

Sv28: Det verkar vara en fantastisk aktivitet under Skärgårdsveckan! Har ni några andra aktiviteter på gång?

KKS: Ja, vi har många spännande aktiviteter planerade under Skärgårdsveckan. På onsdagen har vi en publikvänlig båtbyggartävling. Dessutom erbjuder vi prova på segling i Laser Bahia, där lektionerna är privata för din grupp och kostar 200 kr per person. Du kan vara 1-3 deltagare, och en erfaren instruktör kommer att vara med er i båten, men det är ni som styr och sköter seglen.

Sv28: Det låter som ni har något för alla. Vad mer kan besökare förvänta sig?

KKS: Förutom segling har vi också skattjakt på vatten och möjlighet att prova på SUP (Stand Up Paddleboard). Vi vill att alla ska kunna njuta av våra aktiviteter, oavsett ålder eller förkunskaper.

Sv28: Tack så mycket för att ni delade detta med oss. Vi ser fram emot en fantastisk Skärgårdsvecka med Kristinehamns Kanotseglare!

KKS: Tack själva! Vi ser fram emot att välkomna alla till en rolig och spännande vecka på vattnet.

SUP-352x198.png
bottom of page